Veilig berichten en meldingen versturen via de ingerichte cloud van C4IT

Jaap Meijer (rechts) en Marco Vermooten ‘in de cloud’Jaap Meijer (rechts) en Marco Vermooten ‘in de cloud’

Werken zonder de cloud: ze kunnen het zich bij C4IT niet voorstellen. Het bedrijf uit Nieuwleusen is een belangrijke leverancier van communicatiediensten uit de cloud. Ditmaal leggen ze uit wat de meerwaarde is van het sturen van berichten, via de cloud.

Eigenlijk maken we al decennia lang gebruik van clouddiensten, betoogt Klaas Kruidhof (Senior Pre-sales Consultant). Hij wijst op de bakelieten telefoon, die vroeger in menig huiskamer hing. “Je nam een dienst af bij destijds de PTT, waardoor je een aansluiting had en kon bellen. Dit principe gebruiken we tegenwoordig nog altijd voor de cloud. Alleen is de telefoon in dit geval je computer, waarmee je aangesloten bent op een datacenter”, legt Klaas uit. Populair is IoT (Internet of Things), een verzamelnaam voor communiceren via het internet. “Het komt er op neer dat je apparaten geschikt maakt om met elkaar te communiceren via het internet. Denk aan een sensor die de landbouwgrond van een boer inspecteert. Op basis van die waarnemingen kan de boer besluiten om een bepaalde actie te starten (bijvoorbeeld sproeien)”. Het grote voordeel van de cloud is dat je de technologie – het platform – met meerdere partijen deelt. “Je kunt bijvoorbeeld een server delen. Ieder heeft zijn eigen beveiligde omgeving, maar omdat je de server deelt is het ook voor kleinere partijen interessant”.

C4IT heeft drie verschillende soorten clouddiensten: Telefonie in de cloud (daarover is uitgebreid bericht in de vorige editie van Salland Zakelijk), Zakelijke Radiocommunicatie via de cloud (dit komt aan bod in de volgende editie van Salland Zakelijk) en het afhandelen van Berichten en Statussen via de cloud. Klaas, Jaap Meijer (Directeur) en Marco Vermooten (Sales Manager)  vertellen over die laatste dienst, die vooral in de zorg en in de industrie wordt toegepast. Het komt er op neer dat diverse apparaten, zoals een DECT telefoon, via de cloud met een ander type apparaat berichten kunnen uitwisselen. “Vaak is dat niet zomaar mogelijk, omdat ze bijvoorbeeld van verschillende merken zijn”, vertelt Klaas.  Het bijzondere van deze dienst is dat een veelheid van verschillende typen apparaten en diensten meldingen onderling kunnen uitwisselen terwijl zonder de clouddienst de apparaten elkaar niet zouden ‘begrijpen’. Als voorbeeld, hiermee kan op het activeren van een niveauschakelaar een bericht (‘tank moet direct worden gevuld’) worden gestuurd naar een Smartphone van een medewerker. Reageert de gebruiker van de Smartphone niet, dan escaleert de melding als een telefonische oproep naar de groepsleider die bij het aannemen van de oproep een stem hoort die vertelt dat de tank direct moet worden gevuld. Reageert ook die niet, dan volgt een luid alarm via een sirene. Op deze wijze is opvolging gegarandeerd. Het gehele verloop van het proces wordt gelogd zodat altijd helder is hoe de afhandeling is geweest.

Beveiliging
Vandaag de dag is het ontzettend belangrijk om de beveiliging van informatie goed op orde te hebben. Zo is er de wet Meldplicht Datalekken, waarbij er streng wordt toegezien op de beveiliging van persoonsgegevens. Toch bestaat er bij ondernemers vaak angst om gegevens in de cloud te zetten, omdat dit minder veilig zou zijn dan in je eigen pand. Jaap neemt die zorgen weg. “Als mkb’er heb je vaak niet de mogelijkheid om een goede beveiliging aan te leggen, zodat je gegevens veilig zijn. Aanbieders van clouddiensten hebben de beveiliging echter doorgaans wel goed voor elkaar omdat dit onderdeel is van de dienstverlening”.  Het berichtensysteem is officieel gecertificeerd. “Het berichtensysteem is dusdanig veilig dat het bijvoorbeeld ook in operatiekamers gebruikt mag worden. Dat wil wat zeggen”, meent Jaap.

Waarvoor is deze berichtendienst nou concreet interessant? In de zorg, om een voorbeeld te geven, zijn er bepaalde patiënten die in bed moeten blijven liggen en absolute bedrust nodig hebben. Met een camera kan hierop toezicht gehouden worden. Wanneer de patiënt het bed uitgaat, registreert de camera deze beweging (een trigger). Dan al kan er op basis van die trigger een signaal gestuurd worden naar de telefoon van de dienstdoende verpleger, die meteen in actie kan komen. “Het  systeem kan zo ingericht worden dat er vervolgstappen komen, mocht er geen reactie volgen”, legt Klaas uit. “Dan kan dus worden geregeld dat meerdere verplegers een bericht krijgen als er niet binnen de afgesproken tijd wordt gereageerd. Je kunt er zelfs voor kiezen om een bericht te laten omroepen op de omroepinstallatie”.

Ook in de industrie is een dergelijk systeem heel waardevol. Stel, een doos valt van een lopende band terwijl er op dat moment geen medewerker in de buurt is. Dankzij het berichtensysteem krijgt de medewerker een seintje dat de doos opgepakt moet worden. “Ook bijvoorbeeld als er brand is, werkt dit uitermate goed”, betoogt Marco. De sensoren pikken een bepaalde trigger op, waarna er een vervolgactie (eventflow) wordt uitgevoerd. Klaas: “De berichten worden afgeleverd en vervolgens kun je zien of het is aangekomen, geaccepteerd of afgewezen is. Daardoor is meteen duidelijk of er een vervolgstap nodig is, eventueel naar een heel andere bestemming”.

Het systeem bevat een app en werkt als  een gesloten systeem, vergelijkbaar met Whatsapp. Het verschil met die berichtendienst is dat een beheerder bepaalt wie toegelaten wordt tot de gebruikersgroep en  berichten niet zomaar naar een anderen (buiten de gebruikersgroep) doorgestuurd kunnen worden. “Eigenlijk zouden politici in de Tweede Kamer of de gemeenteraad een dergelijk systeem ook moeten gebruiken”, menen de mannen van C4IT. Groot voordeel van het systeem is de schaalbaarheid. “Van één tot vele apparaten, het is voor iedereen geschikt en het is eenvoudig toe te passen. En het is heel eenvoudig, met de techniek zelf heb je weinig te maken”.

Geïnteresseerd geraakt naar aanleiding van dit verhaal? Meer informatie over het berichtensysteem via de cloud is te vinden op de website van C4IT: www.c4it.nl/c4Secure.

C4IT
Burgemeester Backxlaan 265
7711 AD Nieuwleusen
T: 088-0086666
E: info@c4it.nl
W: www.c4it.nl

Geef als eerste een reactie op "Veilig berichten en meldingen versturen via de ingerichte cloud van C4IT"

Uw reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd


*