Ondernemers en gemeente: Samen trots op Raalte!

karin-cornelissen

De uitspraak ‘het is een bijzonder kind en dat is ie’ zullen velen herkennen. De uitspraak ‘het is een bijzonder bedrijf’ komt je waarschijnlijk minder bekend voor. Het is ook (nog) niet opgenomen in een boek. Het is een citaat van Karin Cornelissen, gemeentesecretaris van de gemeente Raalte. “Laat er geen twijfel over bestaan dat we graag ondernemend willen zijn. Aan de andere kant hebben we altijd te maken met meerdere belangen.”

We spreken haar over een centraal begrip, misschien wel de rode draad, in de koers die de gemeente Raalte heeft uitgestippeld: gewaardeerd partnerschap. Dat staat voor samenwerking van de gemeente met inwoners, organisaties en zeker ook het bedrijfsleven. “Met wederzijds respect voor elkaars rollen en belangen. Met elkaar Raalte een beetje mooier maken”, omschrijft Cornelissen het fraai.

Je kunt haar als adviseur van het college en algemeen directeur van de ambtelijke organisatie echt blij maken met de aankondiging van een bedrijfsbezoek. “Ik ga vaak en graag op bezoek bij ondernemers. Ik zie mezelf dan als een soort verbindingsofficier, hoor graag wat de thema’s zijn bij de ondernemers om die vervolgens mee te nemen in de organisatie.”

Een thema dat altijd ter tafel komt, is de wens dat de gemeente meer meedenkt met de ondernemer en misschien zelfs als een ondernemer gaat denken. “Vaak hoor je dan de ergernis over het feit dat het te lang duurt voordat wij zaken afhandelen. Dat betekent dat we ons de snellere dienstverlening nog meer eigen moeten maken. Tegelijk is de gemeente natuurlijk een bijzonder bedrijf dat altijd moet wikken en wegen. Als er een aanvraag komt voor een uitbouw moeten wij het ook bekijken vanuit het perspectief van de buren. Bovendien liggen we altijd onder een vergrootglas. Als de gemeente een fout maakt, staat er meteen een verhaal van twee pagina’s in de krant. Dat maakt je wel voorzichtig en we merken gelukkig dat de ondernemer daar wel begrip voor heeft.”

Bescheidenheid
De gemeente Raalte erkent dat ze aan de bak moet. Als er een bericht in de media verschijnt dat je op de lijst van meest vriendelijke MKB-gemeenten op plaats 381 staat, dan is er nog veel winst te behalen. “En dan past ook bescheidenheid”, weet Cornelissen die zelf deel uitmaakt van een taskforce waarin ondernemers en ambtenaren aan tafel zitten. Samen moet in Raalte een beter ondernemersklimaat worden gecreëerd. Of zoals Marten Jansen van Bouwbedrijf Mensink, ook deelnemer aan de taskforce, het omschrijft: “Ik verwacht niet alleen dat ondernemers bij de gemeente aangeven wat in de dienstverlening beter kan, maar dat de gemeente ook aan ons kenbaar maakt wat wij in de samenwerking beter kunnen doen.”

Om de gemeentelijke ambitie te realiseren, is al een aantal concrete afspraken gemaakt. “De ambtelijke organisatie bestaat uit tien teams. Acht daarvan houden zich onder andere bezig met zaken die van belang zijn voor ondernemers. Het is nog teveel versnipperd en de samenwerking over de grenzen van het eigen team moet beter”, aldus de gemeentesecretaris die aankondigt dat er ook afspraken zijn gemaakt met Zwolle, Dalfsen en Hardenberg. Stuk voor stuk buurgemeenten die het beter doen en waar dus duidelijk leermomenten zijn op te halen. “Het is een proces dat niet van vandaag op morgen is afgerond. We moeten doorgaan met elkaar beter leren kennen en begrijpen. Alleen dan lukt het echt om Raalte met elkaar steeds een beetje mooier te maken”, benadrukt ze nog maar eens.

Geef als eerste een reactie op "Ondernemers en gemeente: Samen trots op Raalte!"

Uw reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd


*