Na Deventer Koek nu ook Deventer Koffie

DEVENTER KOFFIE
Links Ruud Boon rechts Ed den BestenDEVENTER KOFFIE Links Ruud Boon rechts Ed den Besten

We schrijven 28 oktober 2015. Ruud Boon (voorzitter Stichting Kinderen van Uganda) en Ed den Besten (directievoorzitter Rabobank Salland) raken tijdens het Rabobank Food for Thought-diner bij Fooddock in Deventer in gesprek over een kleine koffiecoöperatie in Kibinge, Uganda.  Rabobank Salland ondersteunt via de Rabobank Foundation deze koffiecoöperatie. Het gesprek tussen de heren mondt uit in het idee voor ‘Deventer Koffie’.

Koffiecoöperatie
Kibinge is een provincie in Uganda. Een arm plattelandsgebied waar 80% van de bevolking moet rondkomen van de inkomsten van hun kleine bedrijfjes met koffie, bananen en maïs. De koffiecoöperatie is een belangrijke factor om deze boeren verder te helpen. Zij krijgen een faire prijs voor hun koffie, ze kunnen gebruik maken van microfinanciering en kunnen rekenen op tijdelijke financiële overbrugging in moeilijke tijden. Inmiddels heeft de coöperatie zo’n 2.200 leden.

Hoewel het merendeel van de bevolking is aangewezen op karige inkomsten uit de landbouw en veeteelt, ontbreekt het daar aan goed toegankelijk en betaalbaar lager agrarisch onderwijs. Jongeren ontwikkelen dus niet voldoende kennis. Daarnaast willen ze niet meer ‘boeren’ omdat ze daar geen toekomst in zien. Het vergroten van de exportmogelijkheden moet jongeren laten zien dat deze toekomst er wel degelijk is.

Directe koffielijn tussen Deventer en Uganda
Het plan voor ‘Deventer Koffie’ is geboren en de directe koffielijn tussen koffieboeren in Kibinge en bedrijven, organisaties en publiek in Deventer en omstreken is inmiddels gelegd. Een groot deel van de opbrengsten van Deventer Koffie wordt ingezet om jongeren op te leiden. Het gaat daarbij om stageperiodes waarin jongeren in Kibinge nieuwe kennis en vaardigheden opdoen bij modelboeren. Ook krijgen jongeren de kans om te oefenen in het starten van eigen bedrijfjes. Als coöperatieve bank leveren wij hier graag een bijdrage aan. Zo versterken we niet alleen het verdienvermogen van Salland, maar ook van Kibinge én leveren we tegelijkertijd een bijdrage aan het wereldvoedselvraagstuk.

Ook een bakkie?
Deventer Koffie – naast de Lebuïnuskerk in het logo, herkenbaar aan de kleuren zwart, geel en rood uit Ugandese vlag – is een eerlijk kwaliteitsproduct gemaakt van de beste arabica- en robustabonen.  De koffiebonen worden rechtstreeks aangekocht bij de koffieboeren in Kibinge die produceren met respect voor het milieu. De koffie is zuiver en heel smaakvol. Bij Rabobank Salland stroomt inmiddels de Deventer Koffie al uit de koffieautomaten.

Wilt u als bedrijf of instelling hier ook een bijdrage aan leveren door uw koffieautomaten te vullen met Deventer Koffie? Neem dan contact op via www.deventerkoffie.nl.

Rabobank Salland, afdeling Bedrijven | (0570) 50 84 44 | bedrijven.salland@rabobank.nl | www.rabobank.nl/salland | www.twitter.com/rabobanksalland | www.youtube.com/rabobanksalland

Geef als eerste een reactie op "Na Deventer Koek nu ook Deventer Koffie"

Uw reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd


*