Natuurlijk Graniet voor eenvoudige en exclusieve natuursteenproducten

natuurlijk-graniet

Enigszins verstopt in het agrarische platteland van Salland vind je in Haarle een bijzonder bedrijf. Natuurlijk Graniet is een steenhouwerij die van natuursteen alles maakt wat de klant maar wenst. Van eenvoudige dorpels voor de hobbywinkel tot exclusieve ornamenten voor de sjeik in Dubai. Bij Natuurlijk Graniet is niets onmogelijk als het om natuursteen gaat.

Frank Looyé is drijvende kracht achter Natuurlijk Graniet. Samen met zijn vrouw Jantine Flierman bouwt hij zijn unieke bedrijf verder uit. Natuurlijk Graniet zoekt en vindt voor elke vraag op het gebied van natuursteen een passende oplossing. Voor grote en kleine projecten werken zij met vakmanschap en de nieuwste apparatuur elk idee uit tot een product naar wens.

Vakwerk op maat
Lawaai en veel stof. Dat zou je verwachten in een steenhouwerij waar dagelijks steen worden gezaagd, geschuurd en geslepen. Desondanks ziet de werkplaats er stofvrij uit. “Wij werken altijd met water. Dat moet ook voor de koeling. Anders slaan de vlammen eraf,” legt Frank uit. In de goed geïsoleerde werkplaats staan grote, volautomatische machines. “Daarmee kan ik alles maken wat ik wil. Van elk verzoek maak ik een tekening. Dat is het belangrijkste. De maten moeten kloppen. De machine maakt precies wat gevraagd wordt.“ In de werkplaats staan diverse machines om producten naar wens te vervaardigen. Naast volautomatische zaagmachines, werkt Natuurlijk Graniet ook met enkele handmachines, een brugzaag en ze gebruiken een slijper om oppervlaktes te polijsten. Met de computergestuurde (CNC) freesmachine maken ze vormen tot op de millimeter nauwkeurig.

Dichtbij en wereldwijd
Natuurlijk Graniet maakt talrijke producten van graniet, marmer, leisteen en andere harde natuursteensoorten. Dorpels, aanrechtbladen, vloeren, vensterbanken, gevelbekleding, zuilen, grafstenen, wasbakken enzovoorts. Alles is te maken. Natuurlijk Graniet levert in samenwerking met internationale transportbedrijven zijn producten voor maar liefst 171 landen, van Australië tot aan Zuid-Afrika. Natuurlijk Graniet werkt voor bouwmarkten, keukenzaken, bouwbedrijven, steenhouwers en andere bedrijven. Maar ook voor particulieren om de hoek tot internationale opdrachtgevers aan de andere kant van de wereld. De steenhouwerij krijgt bovendien regelmatig vragen om steenproducten te repareren, aan te passen of te vernieuwen.

Steengoede kwaliteit
“Ik sta garant voor de kwaliteit mijn producten. Ik gebruik de beste steensoort. Veel hardsteen van goede kwaliteit komt uit België. Verder haal ik mijn grondstoffen uit de hele wereld. Jaarlijks is er in Italië een beurs, waar ik contacten leg met steenleveranciers en bestellingen doe. Ik wil graag met mijn eigen ogen zien hoe het materiaal eruitziet. In principe haal ik geen kant-en-klare producten uit India en China. Ik kan me niet vinden in de arbeidsomstandigheden daar. Dat geeft geen goed gevoel,” is de stellige overtuiging van de ondernemer. “Ook is het materiaal slecht van kwaliteit. Vaak zit er veel ijzer in.“

Het draait om vertrouwen
“Ik begin altijd met een goed en oprecht gesprek. Ik stel het op prijs eerst met de klant te praten over wensen en mogelijkheden. We maken duidelijke afspraken. De klant kan altijd op ons rekenen. Als er iets niet mogelijk is, hoort hij dat ook vooraf. Afspraak is afspraak. Dat geldt ook voor de prijs en levertijd. Van beide kanten geeft dat meer duidelijkheid en wederzijds vertrouwen en dat vind ik belangrijk,“ benadrukt Frank.

Sprong in het diepe
Frank Looyé is met zijn bedrijf in 1999 begonnen in Polen. “Ik ben gestart met het maken van dorpels voor bouwmarkten. Destijds waren er geen standaard dorpels van natuursteen of graniet te koop, terwijl er wel vraag naar was. Ik kon deze producten leveren tegen een gunstige prijs. In een snel tempo had ik veel klanten. Mijn natuursteenproducten werden in Polen gemaakt. Na verloop van tijd merkte Frank, dat hij niet meer kon rekenen op zijn medewerkers in Polen. Afspraken werden niet nagekomen en hij kon niet meer vertrouwen op bestelde leveringen. “In 2004 heb ik de stekker eruit getrokken. Hals-over-kop heb ik toen zelf machines aangeschaft. We zijn hier in Haarle neergestreken en hier ben ik in het diepe gesprongen. Dat was best spannend. Ik heb geen specifieke opleiding gevolgd voor het steenhouwen. Ik ben een autodidact en al doende heb ik me dit vak aangeleerd. Wat mijn ogen zien, kunnen mijn handen maken. Ik zoek voor elke vraag een passende oplossing voor de klant. En als het niet kan, dan zeg ik dat ook. Ik doe het blijkbaar niet slecht, want van over hele wereld weten ze me te vinden.” vertelt Frank trots. Natuurlijk Graniet blijft zich ontwikkelen. Binnenkort komt er een nieuwe volautomatische zaagmachine met nog meer mogelijkheden.

Milieubewust en energieneutraal
“We zijn geen heilige boontjes,” zegt Jantine. “Maar we doen wat we kunnen om milieubewust met energie om te gaan. Daarnaast proberen we de CO₂ uitstoot te beperken. De prachtige stenen komen natuurlijk uit de natuur. Daarom voelen we ons verplicht iets terug te geven. We besparen zoveel mogelijk op ons energieverbruik door 2000 kubieke meter water te recyclen. De hele werkplaats is voorzien van ledverlichting en we verwarmen de ruimte met het hout, dat we in onze biomassacentrale verbranden. Daarnaast planten we elk jaar 10 bomen om de uitstoot van CO₂ te verminderen. En een windmolen op ons terrein is een wens voor de toekomst,” verklapt Jantine.

Natuurlijk Graniet | Eekteweg 5, Haarle  l   T: 0548 – 546 215 | E:  info@natuurlijkgraniet.nl   | I: www.natuurlijkgraniet.nl

Geef als eerste een reactie op "Natuurlijk Graniet voor eenvoudige en exclusieve natuursteenproducten"

Uw reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd


*