Leerkes Lichtconcepten brengt verlichting

leerkes

Ergens in het gesprek gaat een prachtige kreet over tafel: realistische duurzaamheid. Willy Leerkes, oprichter en naamgever van Leerkes Lichtconcepten, wordt wel eens een beetje moe dat iedereen maar te pas en te onpas het woord duurzaamheid in de mond neemt. “Prima dat we duurzaam willen zijn. Zelfs heel goed, maar laten we het vooral wel in perspectief plaatsen. Je hebt te maken met een snelle wereld waarin productveranderingen elkaar in razend tempo opvolgen.”

Vertaald naar de filosofie van Leerkes Lichtconcepten, onderdeel van Leerkes Elektro, betekent dit dat ze LED-verlichting adviseren en garanderen voor een periode van tien jaar. “Hoewel de verlichting langer meegaat, is het goed om na die periode pas op de plaats te maken. Situaties en zeker ook de wijze waarop een gebouw wordt gebruikt, kunnen soms behoorlijk veranderen. Niets is heilig”, aldus de grondlegger van het bedrijf die in het gesprek wordt bijgestaan door Clemens Zwijnenberg (adviseur lichtconcepten) en Marleen Melenboer (medewerker lichtconcepten).

Leerkes zelf weet hoe dingen anders kunnen gaan dan je in eerste instantie vermoedt. In 1985 waagde hij de stap naar het eigen ondernemerschap met misschien wel het gevoel voor de rest van zijn werkzame leven lekker alleen te werken. Anno 2016 werken 35 mensen in het imposante, moderne bedrijfspand op bedrijventerrein Bloeme-Weide in Haarle. “Ach”, bagatelliseert de oprichter. “Je maakt je het meest druk bij het aannemen van de eerste werknemer of het kopen van de eerste bedrijfsauto. Daarna verloopt alles een stuk gemakkelijker.”


Lichtoplossing
Er zijn ondernemers die goed zijn in hun vak en toch moeite hebben om voor het voetlicht te brengen waarin ze onderscheidend zijn ten opzichte van de concullega’s. Leerkes, Zwijnenberg en Melenboer hebben daar geen enkele moeite mee. Ten eerste: Leerkes Lichtconcepten beheerst de hele keten: concepten, ontwerpen, installeren, garanderen en waar nodig ook repareren.

Ten tweede: de klant krijgt een offerte op basis van een lichtoplossing, oftewel het bedrijf gaat op zoek naar het beste resultaat voor mens en gebouw. De mooiste voorbeelden zijn te vinden in de gezondheidszorg. Overdag functioneel wit licht en in de avonduren gezellig schemerlicht met het oog op het welzijn van de patiënt. “Je merkt overal dat de behoefte aan huiselijke warmte en een lossere werksfeer terrein wint.”

Leerkes Lichtconcepten is zonder twijfel een specialist. Een specialist die kan worden ingezet bij nieuwbouwprojecten waar de eigenaar zelf graag deel uitmaakt van een bouwteam om vanaf het begin betrokken te zijn. Maar ook een specialist als het gaat om bestaande bebouwing. Waar een ander (te) snel overgaat tot totale vervanging weten de Haarlenaren vaak het principe ‘nieuw in oud’ te huldigen: bestaande armaturen met nieuwe technologie. “Je behoudt de sfeer en creëert een besparende lichtoplossing. Zowel in energie als in de portemonnee”, aldus het drietal.

Het heeft Leerkes Lichtconcepten mooie opdrachten in bijzondere gebouwen opgeleverd. “We zwerven inmiddels door heel Nederland.” Zo ging het van een concertgebouw in Nijmegen naar een museum in Utrecht en een kerk in Rotterdam. “We hebben de kennis en het vakmanschap in huis om alles zelf op maat te maken. Op deze manier halen we alle schakels uit het traject tussen opdrachtgever en producent en daarmee hebben we ook de kwaliteitscontrole beter in de hand.”


Lief zijn voor de klant
Het is een bewuste keuze om geen klanten bij naam te noemen en daarmee in de publiciteit goede sier te maken. Bij Leerkes Lichtconcepten willen ze niemand in verlegenheid brengen. Het past in het bijzondere statement dat Willy Leerkes vijf jaar geleden deed ten overstaan van zijn medewerkers. Geen statement dat is ontsproten aan het brein van een te dure organisatieadviseur, maar gewoon op basis van hedendaagse realiteit en het nuchtere zakendoen van de ondernemer in kwestie.

Ook geen statement dat in een veel te lang rapport is uitgewerkt, maar gewoon uitsproken tijdens een bijeenkomst met het personeel: wees lief voor de klant! Eigenlijk betekent het: doe nog beter je best voor de klant. “We verkondigen het continu en het is een breed gedragen opdracht aan de adviseurs lichtconcepten die iedere dag op pad gaan. We waren lang verwend met een hoogconjunctuur waarin iedereen genoeg werk had en aannemers bijna automatisch bij ons terecht kwamen, maar dat is wel voorbij. Word één met en wees lief voor de klant. Helemaal niets mis mee!”, stelt Leerkes die tot slot meldt dat het statement min of meer ook een interne vertaling heeft gekregen. Door een brug te slaan tussen adviseurs lichtconcepten en monteurs is meer betrokkenheid gecreëerd. “Monteurs weten eerder hoe een lichtconcept wordt opgebouwd en kunnen daar met hun ervaring hun licht over laten schijnen. We zijn zuinig op deze werkwijze die uiteindelijk ook voor de klant goed uitpakt.”

Leerkes Lichtconcepten is voortdurend op zoek naar nieuwe adviseurs en medewerkers om het team lichtconcepten verder uit te breiden. Neem gerust contact op voor meer informatie.

Leerkes Lichtconcepten | Bloeme-Weide 7 | 7448 PX Haarle

T: 0548 595 625 | E: info@leerkes.nl | www.leerkes.nl

Geef als eerste een reactie op "Leerkes Lichtconcepten brengt verlichting"

Uw reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd


*