Besten Machines in Haarle: Stille kracht op de achtergrond

besten03

Ron Besten is de eerste om toe te geven dat zijn bedrijf niet op het fraaiste stukje industrieterrein is gevestigd. Diep inwendig ziet hij het ook liever anders, maar zichtbaarheid en uitstraling zijn geen kernwaarden voor Besten Machines. Het bedrijf is zo’n typisch voorbeeld van een onderneming waarin een combinatie van Sallandse nuchterheid en vakmanschap leidt tot mooie prestaties. Een mooie, stille kracht op de achtergrond waar je allerhande machines en gereedschappen kunt kopen en laten repareren en die je tevens inschakelt voor NEN 3140 keuringen.

Je hebt vakmensen die zo opgaan in hun ambacht dat ze vergeten om een bedrijf te leiden. In die categorie ondernemers kun je Ron Besten zeker niet scharen, blijkt uit zijn verhaal. “Tot de economische crisis hielden we ons veel bezig met de handel in machines, maar dat kwam ineens stil te liggen. Niemand durfde het meer aan om machines te kopen. Daar hadden we veel last van. We hebben toen het roer omgegooid door op meerdere paarden te wedden. Handel, revisie en onderhoud, ARBO-advies en veiligheidskeuringen. Bovendien zijn we in 2011 importeur geworden van Mubea, een grote naam op het gebied van pons-knip machines. We hebben net op tijd geschakeld en dat is ontzettend goed uitgepakt. Inmiddels hebben we zeven man op de loonlijst staan.”

Besten Machines geniet in de metaal- en staalverwerkende industrie al een grote regionale bekendheid, maar het importeurschap van Mubea zorgde er voor dat het Haarlese bedrijf uitgroeide tot een nationale speler. “We komen nu regelmatig in het westen van het land. Elk constructiebedrijf heeft wel een pons-knipmachine nodig om specifieke gaten te kunnen maken die met boren niet te realiseren zijn. Zo zijn we ineens actief in de offshore-industrie, de scheepsbouw en bij gieterijen. En komen we bij partijen als Tata Steel (Hoogovens), de Reddingsbrigade Nederland en de Penitentiaire Inrichting in Vught over de vloer.”


Lasertechnologie
Het is hard werken, maar het gaat hem momenteel aardig voor de wind. Toch heeft de crisis hem wel realistischer gemaakt. Zo rekent Besten zich dus niet rijk met de pons-knipmachines. “We moeten er rekening mee houden dat de verkoop minder gaat worden. De grotere bedrijven stappen steeds meer over op de lasertechnologie. Onze aandacht gaat dus zeker uit naar de kleinere ondernemingen, want zij kunnen geen drie ton uitgeven voor een laser.”

De kracht van Besten Machines – en dat wordt door vele, zo niet alle relaties onderkend – ligt ‘m vooral in het complete pakket. Nieuwe of gebruikte machines leveren, onderhoud aan de machines, waar nodig revisie en eventueel ook keuring. Al komt dat laatste niet snel voor bij een machine die door henzelf is geleverd. “Een slager keurt toch ook niet zijn eigen vlees…”

De slotvraag aan eigenaar Ron Besten is of hij nog ambities heeft. “Nou, de kantine is momenteel wel aan de kleine kant”, grapt hij om vervolgens serieus verder te gaan. “Er is ruimte om uit te breiden met een paar medewerkers. Gezien de ervaringen in de crisistijd ben ik echter wel voorzichtig geworden. We lossen het nu vaak op met ZZP’ers, maar er is altijd behoefte aan deskundig personeel met een no nonsense mentaliteit. De huidige monteurs klagen ook niet als ze een uurtje langer door moeten omdat een storing moet worden verholpen.”

Besten Machines | Bloeme-weide 25 | 7448 PX Haarle |T: 0548 – 656 148 | E: info@bestenmachines.nl | I: www.bestenmachines.nl

Geef als eerste een reactie op "Besten Machines in Haarle: Stille kracht op de achtergrond"

Uw reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd


*